sobota, 17 sierpnia 2013

Cukinia z kiełbasą


W sezonie letnim danie to często gości na moim stole nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczne, ale też dlatego, że szybko się je przyrządza. Cukinia jest pożytecznym warzywem, które wykorzystuje się w wielu potrawach. Jedna z nich to cukinia smażona na patelni z kiełbasą i cebulą.

Do przygotowania cukinii potrzebne będą:

1 średniej wielkości cukinia
kawałek dobrej cienkiej kiełbasy (ilość zależy od upodobań, ja stosuję ok. 15 cm długości)
1 cebula
2 ząbki czosnku
zmielona gałka muszkatałowa
papryka ostra i słodka
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia

Najlepiej jest na samym początku pokroić w grubą kostkę cukinię. Jeśli jest młoda i ma miękką skórką, wystarczy ją tylko dokładnie umyć i pokroić całą, ze skórką i ze środkiem. Jeśli natomiast ma twardą skórkę, należy ją obrać i wykroić środek z nasionami. Pozostała część cukinii nadaje się do pokrojenia w kostkę. Kiełbasę też pokroić w kostkę, ale drobniejszą i wrzucić na rozgrzaną patelnię. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w półtalarki. Należy też obrać ze skórki czosnek. Gdy kiełbasa dobrze się przesmaży na brązowy kolor, na patelnię wrzucamy cebulę i rozgnieciony przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, dodać cukinię tak, aby napełnić patelnię. Ostrożnie przemieszać, dodać sól (ok. 1 niepełnej łyżeczki) i  przyprawy (papryki słodkiej - 3 szczypty, pieprz i papryka ostra według upodobań). Smażyć, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cukinia będzie miękka. Jeśli podczas smażenia cukinia zaczyna przywierać do patelni, a jeszcze nie jest wystarczająco miękka, proponuję przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ogień na kuchence. To sprawi, że cukinia puści sok i się nie przypali. Pod koniec można sprawdzić, czy jest wystarczająco słona i dodać 3 szczypty gałki muszkatałowej. Tak przygotowaną cukinię podawać z ziemniakami albo jeść z chlebem.

Mizeria

Może to już końcówka sezonu ogórkowego, ale nie mogłam się powstrzymać od zamieszczenia przepisu na mizerię. Smakowałam już różne jej wersje, ale odpowiada mi tylko jedna. Prezentuję tu fajny przepis na najlepszą mizerię.

Składniki:

4-5 średniej wielkości ogórków gruntowych
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
śmietanka 30%
sól
pieprz

Ogórki należy zetrzeć na tarce na największych oczkach, następnie dodać soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowane ogórki należy odstawić do lodówki na ok. 30 min., żeby puściły sok. Następnie dodać trochę śmietanki(nie za dużo, nie polecam przykrywać całkowicie ogórków, najlepsza mizeria jest dość gęsta). Na koniec dodać koperek, wszystko dokładnie wymieszać i znowu odstawić do lodówki  (schłodzona fantastycznie orzeźwia w upalne lato). Wyjąć z lodówki tuż przed podaniem.